Ik behandelde een wat oudere dame. Ze ging mooi vooruit en vroeg of ik ook iets kon met de chronische nekpijn van haar man. Hij had al tal van behandelingen gehad en bij het ziekenhuis gehoord dat er artrose in de nek zit en dat hij de nek en daarbij komende hoofdpijn maar moest accepteren.
Een bezorgde moeder kwam bij me omdat haar tienerdochter al jarenlang last van nek en schouders had. Uiteraard ook al van alles geprobeerd, maar zonder echt blijvend succes.
Een man van een jaar of 30 met chronische nekklachten en hoofdpijn kan zich zijn leven zonder zeurende pijn niet meer voorstellen.
Dit zijn real life cliënten die onlangs bij ons kwamen met chronische nekpijn. Alle drie zijn ze gelukkig van hun klachten af. De oudere man bleek pijn te hebben doordat er spanning in zijn nekspieren zat. Ook de tienerdochter had spanning in de nekspieren. En ja, ook de jonge man had last van zijn nek door spierspanning. Drie casussen waarbij er net weer even andere nekspieren de boosdoener waren van de pijnklachten. En de oorzaak van de spierspanning ligt bij alle drie ook weer net even anders.
De oorzaak van chronische nekpijn
Bijna altijd zit de oorzaak van de chronische nekpijn (die meestal ook hoofdpijn veroorzaakt) simpelweg in een spier of twee die gespannen staan. Dus ook wanneer er een andere diagnose bestaat zoals artrose, whiplash, osteoporose, fibromyalgie en zelfs hernia. Zelfs orthopeden of andere professionals hebben het wel eens mis. Of ze hebben wel gelijk dat er artrose in de nek zit, maar dat de pijn er simpelweg niet door komt. Dat komt ook veel voor.
Dus ja, vrijwel altijd gewoon spierspanning. Er kan natuurlijk iets anders aan de hand zijn, maar dan zal je niet de herkenbare pijn voelen bij indrukken van de spieren (door iemand die de juiste spieren weet te vinden). Je zal dan ook niet de verlichting voelen na een behandeling bij ons. Beide, met name de laatste is niet terug te redeneren trouwens. Als je niet direct verlichting voelt betekent dat dus niet automatisch dat het iets ernstigs moet zijn.

Hoe behandel je chronische nekpijn?
Vind een therapeut die de juiste spieren weet te vinden die lastig doen. Deze moeten met een geschikte intensiteit losgeduwd worden zodat het bloed er weer door heen kan stromen. Dat is namelijk waarom het lichaam een pijnsignaal uitzendt. De spier is verkrampt, er gaat weinig bloed doorheen en de spier kan niet goed functioneren op die manier. Daarom voelt je hoofd ook zwaar. De nekspieren zijn minder functioneel. Ze zijn niet slap en hoeven dus niet getraind te worden, al kan dat geen kwaad. Ze moeten vooral losgemaakt worden. Training van de nekspieren kan als voordeel hebben dat het ook enigszins wat doorbloeding stimuleert, maar het grotere voordeel is dat je bewust met de nek bezig bent. Dat brengt ons bij de de volgende vraag: waardoor raakt een nekspier gespannen?
Hoe wordt een nekspier gespannen?
Dit is een belangrijke vraag om te stellen. In sommige “lichtere” gevallen kan antwoord op deze vraag betekenen dat ze toekomstige nekklachten kunnen voorkomen. Bij andere wat zwaardere gevallen kan dit het verschil maken tussen herstel en geen herstel. Want zelfs al vind je iemand die de spieren perfect kan losmaken. Als je je lichaam op dezelfde manier blijft behandelen dan komen dezelfde pijntjes ook weer terug. Het is als een wespensteek. Zuig je het gif eruit en laat je de angel zitten, dan zit er zo weer gif in. Dweilen met de kraan open, symptoombestrijding, en dat soort uitdrukkingen. Bij chronische nekpijn is deze vraag dus vaak essentieel.
De oude man
De oude man aan het begin van dit artikel had nekspanning door onbekende oorzaak. Maar de spanning bleef omdat hij bang was de nek te beschadigen. Voorzichtig bewegen klinkt logisch, maar is eigenlijk hetzelfde als krampachtig bewegen. We beschermen de nek door de spieren lichtelijk aan te spannen. Dit heeft als gevolg dat de spieren blijvend overbelast zijn. Dit is een veel voorkomende reden van spierspanning over het hele lichaam trouwens. Deze man herstelde door het losmaken van de nekspieren in combinatie met vertrouwen opbouwen door geruststelling dat de pijnklachten “gewoon” door spierspanning kwam.
De tienerdochter
De tienerdochter voelde een voortdurende druk om te presteren en wist niet goed wat ze waard was. Kijk één high school film of herinner je hoe dat vroeger voor jezelf was en je weet waar ik het over heb. Deze zoektocht naar waarde en identiteit werd al een paar jaar geconcludeerd in “ik ben niet leuk”. Je gaat dan als het ware aan de slag om wel “leuk” te worden. Je staat altijd “aan” om je best te doen in je missie om te voldoen. De spieren doen daarbij ook mee, in haar geval met name de nekspieren. Chronische nekpijn als gevolg
De oplossing van deze chronische nekpijn was simpel. Losmaken van de spieren in kwestie en haar vertellen dat ze leuk is en daar absoluut niets voor hoeft te doen. Haar moeder en omgeving had hier ook een mooie rol in te spelen om haar te herinneren aan die waarheid. In dit artikel kun je verder lezen over hoe het mentale invloed heeft op het lichamelijke.
De 30’er
Bij hem is het nooit perfect duidelijk geworden waar de spierspanning vandaan kwam. Ergens zijn de spieren overbelast en verkrampt geraakt door onbewust aanspannen. De noodzaak om dit uit te zoeken was er ook niet omdat hij bij iedere losmaaksessie gewoon een stukje vooruit ging totdat het weg was.