Chronische rugpijn

Chronische rugpijn is een kwaal waar ontzettend veel mensen last van hebben. Door de jaren heen zien wij veel mensen met al langer durende pijn in de rug. Ze gaan bij ons vrijwel allemaal goed vooruit. De meesten komen er zelfs helemaal van af. We zien steeds weer dat de oorzaak niet heel ingewikkeld is.

Wat veroorzaakt chronische rugpijn?

De chronische rugpijn wordt meestal veroorzaakt door de erector spinae spier. Deze spier is dan hypertoon en geeft daarom een pijnsignaal. Omdat de spier, of beter gezegd spiergroep, langs de gehele wervelkolom loopt kan deze pijn geven over de hele rug. Zowel tussen de schouderbladen als in de middenrug als helemaal onderin net boven het bekken kan de erector spinae een pijnsignaal geven. Naast de pijn is er ook dat vermoeide zware gevoel. Logisch, want een spier die gespannen is, die is ook minder sterk en de rug voelt dus ook snel moe aan. Als het dus inderdaad de erector spinae is die lastig doet dan is dat ontzettend goed nieuws. Dit is erg goed te behandelen.
chronische rugpijn

De diagnoses van chronische rugpijn

Bij chronische rugpijn kun je haast wel zeggen: zoveel therapeuten/artsen, zoveel diagnoses. Als je al even in de medische molen hebt gezeten weet je vast waar ik het over heb. En dan lees je nu wéér iets nieuws. Je hoopt natuurlijk dat dit de laatste diagnose is die je zult krijgen.

Aspecifiek

Chronische rugpijn kan variëren van ‘af en toe de kop op stekend’ tot ‘een altijd aanwezige vermoeiende pijn’. Als leek kun je al snel denken dat er iets mis is met je rug, helemaal wanneer de therapeut/arts geen duidelijk aanwijsbare reden kan geven. Dat gebeurt veel, het heet aspecifieke rugpijn. Er is dan volgens deze diagnosticus geen duidelijk aanwijsbare oorzaak van de pijn. Wij bij TAPA zien dat net even anders. En we zien onze kijk op de zaak ook keer op keer bevestigd in de behaalde resultaten.

Specifiek

Wanneer er wel een aanwijsbare oorzaak is van de chronische rugpijn dan spreekt men van een specifieke rugklacht. Oorzaken die dan worden genoemd zijn bijvoorbeeld: scoliose, slechte houding, te slappe spieren, hernia, derangement, fibromyalgie, artrose, scheve wervel en ga zo maar door. Met grote geregeldheid zien wij mensen die deze diagnoses gekregen hebben waarbij toch het behandelen van de erector spinae spier zowel de bekende pijn als de daaropvolgende verlichting gaf.

Kan ik van de pijn af komen?

Absoluut! Wij checken eerst waar de pijn daadwerkelijk vandaan komt. Als dit inderdaad de erector spinae spier is dan gaan we vlot door met het behandelen ervan. Deze behandeling zal meteen een verlichtend effect hebben op de rug. Na een aantal behandelingen zul je al snel een stijgende lijn ervaren.