Ervaring behandeling rugklachten van Jeroen, 55.

behandeling rugklachten

Rugklachten die je al decennia lastig vallen. Wat je ook maar probeert, het werkt gewoon niet echt. Oefeningen doen, een goede houding aannemen en om het draaglijk te maken de ibuprofen. Dit is het verhaal van Jeroen voordat hij bij TAPA kwam. Velen als hem zijn al jaren op zoek naar een effectieve behandeling voor rugklachten.

Hoe lang heb je al rugklachten?
Ik kreeg rugklachten rond mijn 28e en ben nu 55 jaar oud en loop dus al 27 jaar rond met rugklachten. Inmiddels is dat uitgebreid naar nek en schouder klachten.

Hoe voelt de rugpijn?

Kun je de rugpijn beschrijven?
De rugpijn zit in mijn onderrug, er zijn in het verleden foto’s gemaakt van mijn rug maar die toonden niets of nauwelijks slijtage of iets wat kon duiden op mijn rugpijn problemen. Hoe ouder ik werd hoe heftiger de pijn in mijn onderrug. Daarnaast begon ik ook pijn te ervaren naar mijn benen en tussen mijn schouderbladen en nek.

Op wat voor manier was de rugpijn beperkend voor jouw dagelijks bestaan?
De pijn heeft zeker invloed op mijn functioneren, vooral in de ochtend voel ik mij als een oude diesel die eerst weer moet opstarten en warm moet lopen. Als zelfstandige ( timmerman, meubelmaker ) waarbij ik de gehele dag achter mijn werkbank en achter houtbewerking machines sta is dat natuurlijk geen pretje maar gaandeweg van de dag ging/ gaat het wel, alleen tegen de avond komt de pijn weer heftiger opzetten.
Al die tijd was Ibuprofen mijn grootste vriend. En krijg je van diverse mensen natuurlijk goed bedoelde adviezen zoal je moet je rugspieren gaan trainen, dus denk je ze hebben gelijk op naar de sport school alleen werd daar de pijn alleen maar erger zo erg dat je op het laatste toch maar weer afhaakt.

Wat is je diagnose geweest?

Wat heb je voor behandelingen geprobeerd voordat je bij TAPA kwam?
In de loop van de tijd heb ik heel wat specialisten bezocht: Manueel therapie, Kraker, Praktijk voor gewrichtskinematica, Praktijk Artrokinesiologie, Acupunctuur (waar ik trouwens wel baat bij had).

De behandeling van rugklachten begint bij de diagnose. Wij hebben bij Jeroen de diagnose hypertonie (spierspanning) gesteld. Het is een diagnose die niet veel gesteld wordt. En als deze al gesteld wordt, is de behandeling vaak niet het specifiek losmaken van de spieren, maar eerder oefeningen doen. De oefeningen hoeven niet altijd een negatief effect te hebben zoals bij Jeroen, maar ze slaan vaak ook niet de spijker op de kop. Wanneer er toch gekozen wordt voor het losmaken van de rugspieren, dan is dat vaak te soft waardoor het niet echt wat doet.

Aspecifieke rugklachten

Een diagnostische term die bij dit soort klachten vaak langs komt is ‘aspecifieke rugklachten’. De term ‘aspecifieke rugklachten’ is een dure term voor rugklachten waarvan de diagnosesteller niet weet waar het vandaan komt. Het wil zeggen dat er rugklachten zijn die geen “specifieke” oorzaak hebben. Dit is een verwarrende term en in dit geval ook onwaar. Want hypertonie kun je prima iets specifieks noemen.

Hoe was de behandeling van rugklachten bij TAPA?

Hoe ben je bij TAPA terechtgekomen?
Tijdens een vakantie waarbij ik weer vaak waker werd met veel rugpijn ben ik gaan zoeken op het internet en kwam ik uit bij Praktijk TAPA in Zwolle. Na het lezen van de website waarin de klachten en behandelmethode werden beschreven dacht ik: die behandelwijze kan bij mij wel eens helpen. En met een reistijd van 30 minuten is dat ook nog eens mooi te doen.

Hoe zag de behandeling er uit?
Bij aankomst voor de eerste behandeling volgde er een intake gesprek om te kijken of het bij mij ook daadwerkelijk spierspanning is. Daarna vond meteen de eerste behandeling plaats. De eerste behandeling vond ik eigenlijk wel heftig maar ik voelde zeker de spierspanning in mijn lijf van mijn nek, tussen mijn schouders, onderrug, heupen en benen. Dus dacht ik volgens mij zit ik eindelijk bij de goede behandelaar, Ruben wist al mijn pijnlijke plekken te vinden, ook zonder er naar te vragen en behandelde al mijn spierspanning met zijn massage gun en andere tools.

De TAPA methode maakt korte metten met spierspanningen. Rugklachten komen bijna altijd door spierspanning. Ook wanneer er in het verleden andere diagnoses gesteld zijn.

Resultaat van de behandeling van rugklachten

Was er na de behandeling meteen een merkbaar effect?
Nadat de eerste behandeling uitgevoerd was voelde ik mij merkbaar beter, thuis gekomen voelde ik mijn wel heel erg moe en de dag erna leek het wel of ik ongetraind een marathon had gelopen. Maar de dagen daarna voelde ik mij steeds beter en was de pijn gehalveerd. Dat gaf mij natuurlijk nog meer hoop gaf en kon niet wachten op de volgende behandeling.

Hoe waren de klachten in de rug na een paar dagen en ook na een paar behandelingen
op deze wijze?

Na een aantal behandelingen soms een uur in plaats van een half uur voelt mijn lijf steeds beter, ook is het heel fijn dat Ruben mij vertelde hoe ik het beste met mijn spierspanning kan om gaan tijdens mijn werk en privé. Ik ben er achter gekomen dat ik onbewust al mijn hele leven mijn spieren te veel aanspan en daar helpen emotionele gebeurtennissen ook niet bij.

Ik merk dat ik veel baat heb bij deze behandeling de rugpijn is soms helemaal weg, maar komt ook wel weer terug. En vraag mij dan gelijk af wat heb ik die dag gedaan en ben ik dan ook bewust bezig geweest met mijn houding en heb ik dan ook ontspannen mijn dingen gedaan? Inmiddels loop ik vier maanden bij TAPA in Zwolle en heb mij nog nooit zo goed gevoeld, Voorlopig blijf ik nog wel terug gaan voor de behandeling (zie het als een onderhouds beurt)
. Ruben bedankt!!

Spierspanning komt ergens door. Naast de spierspanning behandelen we ook de oorzaak van de spierspanning. We kijken met je mee waar de spanning vandaan zou kunnen komen. Door deze verdiepingsslag hebben we extra succes met onze behandeling van rugklachten.

We helpen mensen het liefst naar een pijnvrij bestaan zonder dat ze daarbij afhankelijk zijn van ons. Toch zien we soms dat men af en toe de spierspanning weer zodanig laten oplopen waardoor een behandeling weer nodig is.

Kan dit ook voor mij?

Jouw verhaal zal ongetwijfeld net anders zijn dan het verhaal van Jeroen. De kans is wel groot dat je overeenkomsten ziet, dan kun je zeker een keer langskomen. Een afspraak plan je gemakkelijk online.
Mocht je eerst nog vragen hebben: bel, mail of app ons! Hier is de contact pagina.

Deel deze blog met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven