Behandeling Scheenbeenpijn Jaap, 32 jaar.

behandeling scheenbeenpijn

Scheenbeenpijn, shin splints of hoe je het ook wil noemen is volgens veel fysiotherapeuten een lastige blessure die veel rust vereist. Wij zien dat anders. Het is in bijna alle gevallen gewoon een spier die strak staat. Het is dan ook zeer goed te behandelen. We zien dagelijks succesverhalen wat betreft de behandeling van scheenbeenpijn. Hier is de ervaring van Jaap (pseudoniem) van 32 die bij TAPA behandeld werd. Hij is begonnen met hardlopen maar bij het opvoeren van het trainingsschema liep hij steeds tegen die verrekte scheenbeenpijn aan. Erg frustrerend als je hardloopdoelen hebt zoals een halve marathon.

Wat voor klachten heb je (gehad) en hoe lang al?
Ik ben sinds 2 jaar begonnen met hardlopen. Telkens als ik het volume opvoerde liep ik tegen scheenklachten aan. 

Hoe voelt scheenbeenpijn?

Kun je de pijn in het scheenbeen omschrijven?
Aan de binnenkant van het scheenbeen kwam een zeurende pijn die erger werd als ik geen rust nam. Dus als ik door bleef gaan bleef de pijn ook naast het sporten.

We zien deze klachten dagelijks. Soms de binnenkant van het scheenbeen, soms de buitenkant en soms beide kanten. Aan de binnenkant is het meestal een dieper gelegen buigspier van de voet (bijv. flexor digitorum longus of de popliteus). Aan de buitenkant is het altijd de voetstrekker (de tibialis anterior) en de lager gelegen tenenstrekker (extensor digitorum longus). Deze spieren voelen hard aan omdat ze verkrampt/gespannen zijn. Dit geeft de bekende zeurende pijn die erger wordt door het hardlopen.

Op wat voor manier was de klacht beperkend?
Ik moest continue 3 tot 5 weken rust van hardlopen houden, wat mijn progressie teniet deed.

Behandeling vóór TAPA?

Wat heb je voor behandelingen geprobeerd voordat je bij TAPA kwam?
Zowel huisarts, als fitnessinstructeur, als fysiotherapeut heeft mij erop gewezen dat minimaal 3 weken rust de enige remedie tegen deze kwetsuur is.

Dit horen wij veel; dat men maar rust moet nemen. Meestal wel langer dan 3 weken. Het is geen verkeerd advies. De klachten verminderen daardoor ook wel wat soms. Maar het gaat meestal niet echt over door de rust. En als het over is kan het snel weer terugkomen.

Hoe was de behandeling van scheenbeenpijn bij TAPA?

Hoe ben je bij TAPA terechtgekomen?
Via google, ik zocht opnieuw een fysiotherapeut die snel terecht kon. Daarnaast sprak het verhaal op de site mij erg gaan.

Hoe zag de behandeling er uit?
Ruben vroeg mij naar de kwetsuur, en leek al snel een vermoeden te hebben dat het om spierspanning ging. Op de behandeltafel is hij eerst de spier gaan behandelen met een soort houten stokje. Ook de massagegun en zijn handen werden ingezet. Als ik het goed begrijp om de spier in het scheenbeen losser te maken, zodat deze niet meer aan het bot trekt. Al met al is het wel een pijnlijke ervaring.

De TAPA methode maakt korte metten met spierspanningen. Dit kan wel wat gevoelig zijn, maar de meeste mensen nemen dit voor lief als het maar effectief is.

Resultaat van de behandeling van scheenbeenpijn

Was er na de behandeling meteen een merkbaar effect?
Mijn kuiten zijn na zo’n behandeling best beurs, daar kun je best last van hebben. Ik kon echter direct weer hardlopen zonder de klachten waarmee ik kwam, en dus mijn training hervatten. Na ongeveer 3 dagen is de beursheid weg..

Hoe voelde je scheenbeen na een paar dagen en ook na een paar behandelingen
op deze wijze?

Ik merk direct effect dat ik veel minder tot geen last heb tijdens het hardlopen, waardoor ik mijn training kan uitbouwen. Wanneer het terugkomt, laat ik het weer behandelen bij TAPA, maar ik heb geen periodes rust van 3 weken meer nodig.

Bij scheenbeenpijn zien we vaak snelle resultaten. Afhankelijk van de ernst en duur van de klacht zijn er gemiddeld zo’n 2-6 behandelingen nodig met een week of twee weken er tussen om er echt goed van af te komen. Je kunt tijdens deze periode gewoon door sporten. Na de eerste behandeling is het meestal meteen al beter.

Kan dit ook voor mij?

Jouw verhaal zal ongetwijfeld net anders zijn dan het verhaal van Jaap. Scheenbeenklachten komen veel voor onder sporters, met name hardlopers. Maar ook niet sporters kunnen deze klachten ontwikkelen. Je kunt bij ons een afspraak inplannen via deze website. Snel geregeld dus! Een afspraak plan je gemakkelijk online.
Mocht je eerst nog vragen hebben: bel, mail of app ons! Bijvoorbeeld via de contact pagina.

Deel deze blog met je vrienden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven