Massage Homminga wordt TAPA

Massage Homminga is in de loop der jaren ontwikkeld en de naam past niet meer bij de behandelwijze. TAPA – The Anti Pain Army past hier beter bij. Geen massage meer, maar een efficiënte behandeling tegen pijnklachten. Lees in dit artikel hoe we hiertoe gekomen zijn.

De start van Massage Homminga

Het doel van Massage Homminga is het zo effectief en snel mogelijk verhelpen van pijnklachten. Met dit ene doel in gedachten zijn we voortdurend in ontwikkeling om nog beter te worden. Ik (Ruben, eigenaar) merkte in fysiotherapie stages en later in loondienst dat pijnpatiënten soms wel enigszins vooruit gingen, maar veel te vaak helemaal niet. Dat stoorde mij enorm. Als een echte millennial wilde ik zingeving in mijn werk. Ik zocht iets waar ik echt achter kon staan. Een werkwijze die effectief is, logisch te volgen en puur. Gewoon iets wat werkte voor iedereen. Of in ieder geval voor het overgrote deel.

Binnen de fysiotherapie met al haar complexe theorieën en wetenschappelijk onderbouwde behandelprotocollen heb ik dat nooit helemaal gevonden. Al zijn het allemaal wel puzzelstukjes geweest die mij geïnspireerd hebben. Want langzamerhand begon ik op te merken dat er een verband leek te bestaan tussen pijnklachten en spierspanning. Wist je de spierspanning te reduceren, dan werd de pijn ook minder. Ik begon deze hypothese toe te passen en doe dat inmiddels al jaren. Keer op keer op keer blijkt dit een succes. Heel raar, want waarom doet niet iedere fysiotherapeut dit. Dat is een vraag waar ik geen antwoord op heb. Het is een vraag die ik veelvuldig gesteld krijg door mijn cliënten die, na jaren pijn gehad te hebben, nu gewoon mooi vooruit gaan.

Er valt veel meer te zeggen over het reduceren van spierspanning, daar schuilt een wereld aan expertise achter. Maar in dit verhaal ga ik daar niet verder op in. Hier wil ik je graag meenemen in het verhaal van Massage Homminga wat verandert naar TAPA – The Anti Pain Army.

TAPA

Waarom veranderen van naam?

Toen ik als fysiotherapeut de relatie tussen pijn en spierspanning ontdekte ben ik voor mijzelf begonnen en noemde het simpelweg Massage. Dat is immers wat ik deed: de spieren losmaken. Dat is een masseur, toch? Dit ging prima en de hypothese waarin spierspanning altijd de oorzaak is van allerlei pijnklachten werd almaar bevestigd.

Na verloop van jaren kreeg ik steeds meer expertise. Niet alleen wist ik snel de juiste spier te vinden, maar de behandeling ervan werd ook almaar specifieker en efficiënter. Ik ging patronen herkennen en kwam er steeds meer achter hoeveel spierspanning te maken heeft met onze psyche. Ook dit mentale aspect van spierspanning wist ik beter te duiden. Zo kon ik mensen helpen om in hun dagelijks bestaan minder spierspanning op te bouwen. Ook ging ik apparaten gebruiken en tools om mijn cliënten goed te kunnen helpen. Al met al kon je aan deze behandelwijze nog amper de naam ‘massage’ geven. Het was zoveel meer geworden.

Ambities

Als ik geen ambities had, dan had ik de naam wellicht zo laten staan. Er is meer dan genoeg werk voor mij. Ik kan veel mensen helpen en ik kan er een leuke boterham mee verdienen. Het maakt mij dan niet veel uit dat het massage heet. Er kwamen de afgelopen jaren bovendien nog weinig klanten voor ‘slechts’ een massage. Daarvoor is de website te duidelijk ingericht op het behandelen van pijnklachten.

Waarom ik toch de energie heb gestoken in de naamsverandering is omdat ik nog niet tevreden ben. Er zijn nog heel veel mensen in ons land die dagelijks met pijn leven en niet geholpen kunnen worden binnen de reguliere zorg. Om meer te kunnen betekenen en wellicht een positieve invloed te hebben op de fysiotherapie als vakgroep is het belangrijk om duidelijkheid te creëren. Een stevig fundament waar een groot gebouw op gevestigd kan worden. Dat is TAPA – The Anti Pain Army.

Deel deze blog met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *