Vaak gaat pijn in de bovenarm samen met klachten aan de nek, de schouders, elleboog en onderarm. De pijn bevindt zich of aan de voorzijde, ofwel aan de achterzijde. Meestal is het zeurend van aard en doet het stekend pijn bij een reik- of tilbeweging. Het kan eenzijdig zijn, maar we zien ook regelmatig cliënten met pijn in beide bovenarmen. Pijn in de bovenarm is erg goed te behandelen, zelfs als het er al lang zit. Bij TAPA zien we ook heel goede resultaten wanneer er volgens andere diagnoses bijvoorbeeld een zenuw beklemd is of een pees ontstoken is. In dit artikel gaan we in op de oorzaak en de juiste effectieve behandeling van pijn in de bovenarm.
Wat is de oorzaak van pijn in de bovenarm?
Ervaring leert dat deze pijn in 99% van de gevallen voortkomt uit spierspanning. Ook wanneer er sprake is van een ontsteking of beklemming van andere structuren komt dit indirect door spanning van de spieren. Deze spanning bouwt zich vaak op en komt dan langzaam opzetten in de vorm van een zeurende pijn. Het kan ook zijn dat een spier ineens verkrampt bij een verkeerde beweging. In dat geval is er vaak ook al opbouw aan spanning aan vooraf gegaan. De spierspanning betreft de bovenarmspieren deltoideus, biceps, triceps, brachialis en brachioradialis. Door te googelen op deze spiernamen kun je misschien zelf al nagaan welke spier het bij jou betreft. Maar je kunt ook gewoon langskomen hoor, dan komt het allemaal goed.
Pijn in de bovenarm, zo verhelp je de klachten
Ja, omdat het “slechts” spierspanning betreft is het erg goed te behandelen. En nee, niet door oefeningetjes te doen of door manipulaties. Eerst moet geïdentificeerd worden dat het een spier betreft die gespannen is. Deze spier moet gevonden worden middels een goede kennis van de anatomie. Vervolgens moet deze spier kundig losgemaakt worden zodat er daadwerkelijk iets positiefs met de spier gebeurt. Wij doen dit routinematig en zien daardoor goede successen bij pijn in de bovenarm. Het maakt hierbij niet uit of de pijn zich slechts in één arm of in beide bovenarmen bevindt. Je kunt meer lezen over onze ziens- en behandelwijze: TAPA methode.
Hoe blijf je pijnvrij?
Voordat je deze vraag kunt beantwoorden moet eerst een andere vraag beantwoord worden, namelijk: waarom is mijn bovenarmspier gespannen? Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de spier overmatig is belast door (bovenhandse) werkzaamheden, denk bijvoorbeeld aan het schilderen van je plafond. Het kan ook komen doordat je ooit een naar ongeluk hebt gehad met (o.a.) je arm, en dat de klachten nooit echt helemaal weg zijn geweest. Door hier meer duidelijkheid over te krijgen kun je ook voorkomen dat de pijn terugkeert. Je identificeert dan wat de wortel van het probleem is om deze vervolgens kundig te elimineren. Zoals je dat ook doet met de paardenbloem in je grasveldje. Het is niet meer dan logisch om niet alleen de klacht te verhelpen, maar ook te kijken naar de oorzaak er van. Wij helpen je hierbij en zijn daar succesvol in gebleken bij deze en veel andere klachten.
Chronische pijn in de bovenarm
Misschien heb je te horen gekregen dat je té lang hebt gewacht met je pijnklachten en dat het zo chronisch is geworden. Dit is in feite onzin. De reden dat langer durende klachten moeilijker weggaan is tweevoudig. De eerste is dat de spier gewoon wat dieper gespannen is geraakt, dus iets meer tijd/behandeling nodig heeft om hier weer uit te komen. De tweede is dat in je brein dit deel van je lijf kwetsbaar is, dus goed beveiligd moet worden. Dat beveiligen doe je door je spieren lichtelijk aan te spannen. Hierdoor houdt je het zelf steeds vast en kan zelfs losmaken alleen niet voldoende zijn om echte en blijvende verbetering te ervaren. Gelukkig kunnen we je hier ook mee helpen, je hoeft daar niet zwaar aan te tillen.
Je kunt je afspraak online inplannen. Als je nog vragen hebt kun je contact opnemen.