Pijn in rechterzij komt door de vierzijdige lendenspier

Pijn in rechterzij

De vierzijdige lendenspier is gespannen en geeft een pijnsignaal aan de zijkant van de onderrug. Dit is in onze ervaring vrijwel altijd de oorzaak van pijn in de rechterzij. Door de spier te behandelen zien we fantastische resultaten. In dit artikel nemen we je mee in onze kijk op deze pijnklacht. Hoe weet je of de pijn daadwerkelijk voortkomt uit deze lendenspier en hoe is dit op te lossen?

Wat is de oorzaak van pijn in de rechterzij?

De latijnse term voor de vierzijdige lendenspier is musculus Quadratus Lumborum. Hij bevindt zich tussen de ribbenkast en de bekkenrand. De spier zit ook vast aan de wervelkolom. Om er zeker van te zijn dat deze lendenspier de pijn veroorzaakt zoeken we de spier op en oefenen we druk uit op de spier. Wanneer dit de bekende pijn genereert bij de cliënt geeft dit een behoorlijke indicatie om te denken aan pijn door spierspanning. Deze en andere onderzoeksmethoden gebruiken we om vast te stellen dat de pijn in de rechterzij voortkomt uit de lendenspier. In bijna alle gevallen komt er uit dit onderzoek dat de pijn veroorzaakt wordt door deze spier. Ook omliggende spieren spelen vaak een rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de schuine buikspier (wat meer richting de buik) en de bovenste bilspier (net beneden van de bekkenrand).

Heb je al een diagnose?

Veel artsen en therapeuten geven een andere uitleg aan pijnklachten in de rechterzij. Het komt volgens hen door artrose in de onderrug, bekkenscheefstand, scoliose, aspecifieke rugpijn, te zwakke spieren, een zenuwbeklemming of noem maar op. Een behandeling gebaseerd op deze diagnoses levert veel mensen maar weinig op. En logisch ook, want de daadwerkelijke oorzaak van de pijn wordt gemist. Oefeningen doen om de spieren sterker te maken of manipulaties van de wervelkolom/bekken kan wel wat helpen maar is uiteindelijk niet het antwoord op pijn in de rechterzij.

Heeft de pijn te maken met maag, darm en lever?

De oorzaak van pijn in de zij kan ook te maken hebben met organen. Wij zijn geen artsen en kunnen niet beoordelen of er iets met maag, darm of lever aan de hand is. We kunnen enkel onderzoeken of de pijn voortkomt uit de spier. Als dat door ons onderzoek niet duidelijk naar voren komt sturen we je eerst door voor andere onderzoeken. Maar vooralsnog komt dat maar heel zelden voor.

Wat is de effectieve oplossing voor pijn in de rechterzij?

Bij duidelijkheid over de oorzaak van de pijn, namelijk spanning in een spier, gaan we aan de slag om deze spier te behandelen. We weten de spier moeiteloos te vinden en zullen deze middels de TAPA methode behandelen. De resultaten zijn hierbij erg goed. We behandelen de spier met de handen of door gebruik te maken met hulpmiddelen zoals een massagegun en kleine houten tools. Vaak is er meteen na de eerste behandeling al een merkbaar ruimer gevoel. Gewoonlijk voelt het gebied dan 2 á 3 dagen wat beurs aan, kan men beter bewegen en wordt de oorspronkelijke klacht na iedere behandeling beter.

De gedachte: het is maar een spier

We vragen onze cliënten na het behandeltraject vaak wat volgens hen de grootste doorslag heeft gegeven in hun herstel. Het antwoord wat we meestal terugkrijgen is uiteraard de behandeling van de spier, maar ook ‘dat ik nu weet dat het slechts een spier is’. Deze gedachte is belangrijk voor het herstel omdat het de spier ontspannen maakt. Wanneer je denkt dat er iets kapot is aan de rug ga je namelijk vanzelf voorzichtig bewegen en zul je de spieren veel (onbewust en niet-functioneel) aanspannen, ook tijdens zitten en liggen. Weten dat de oorzaak van de pijn een spier is maakt dat je je lichaam weer gaat vertrouwen. Er is niets beschadigd, het is slechts een gespannen spier (hoe heftig de klachten ook kunnen zijn hierdoor). Dit hernieuwde vertrouwen maakt dat je automatisch zelf meewerkt in het ontspannen maken van de spieren. Daar hoef je verder niets voor te doen.

Preventie van de pijn in rechterzij

Wanneer de lendenspier gespannen is komt dat omdat deze spier overbelast is. De oorzaak van deze overbelasting is meestal het onbewust en niet functioneel aanspannen van de spier. Dat doen we op momenten van stress of wanneer we onder druk staan. Veel mensen herkennen de term ‘altijd aan staan’. We ademen dan wat hoger en korter en zitten vaak hoog in onze energie. De rust ontbreekt, er is mentale vermoeidheid of frustratie. Als je dit herkent van jezelf is de kans extra groot dat de pijn bij jou komt door spierspanning. Zeker als je ook nog eens klachten elders in je lijf hebt.

Soms kan pijn in de rechterzij ook houding gerelateerd zijn, maar houding speelt dan meestal een minder grote rol dan gedacht wordt. Denk bijvoorbeeld aan herhaaldelijk fabriekswerk of slapen op een matras met een kuil.

Een afspraak maken bij TAPA

Herken je je in deze omschrijving van pijn in de rechterzij? Maak dan snel een afspraak. Je kunt zelf online inplannen op een tijdstip wat jou uitkomt. Heb je eerst nog vragen? Dan kun je gewoon contact met ons opnemen.

Deel deze blog met je vrienden

9 gedachten over “Pijn in rechterzij komt door de vierzijdige lendenspier”

  1. Het grootste deel wel. Je krijgt van ons een factuur die je vervolgens zelf kunt declareren bij de zorgverzekeraar. Ze vergoeden dan een deel van het bedrag. Je moet hiervoor uiteraard wel fysiotherapie in het aanvullend pakket hebben.

   1. Hartelijk dank. Is de spier opgezwollen in de gevallen dat die de pijn veroorzaakt? Bij mij zit een duidelijke zwelli g en ik weet niet of ik eerst bij de artsen moet laten nakijken of rechtstreeks naar jullie toe.
    Mvrgr m. Brown

    1. Beste m.
     Een gespannen spier is aangespannen terwijl je ‘m niet aanspant. Denk aan de spierbal, is die opgezwollen als je ‘m aanspant? Als dat is wat je met opgezwollen bedoelt dan kun je gewoon direct hier langs komen. Als het gebied opgezwollen is op een rode warme ontstekingsmanier dan zou ik eerst even naar de huisarts gaan. Je mag ook altijd even bellen/mailen voor verdere vragen. Fijn weekend alvast!

 1. Ik heb ook wat klachten aan rechterzijde. Precies zoals omschreven wordt, maar als ik zit met rug tegen leuning voel ik iets druk in de rug. Is dat ook een symptoom van die spier

  1. Hoi Richard,

   Dank voor je reactie. Poeh dat is heel lastig te zeggen op basis van deze informatie. Wanneer er sprake is van spierspanning is er een stram, stijf gevoel. Het is verkrampt en pijnlijk. Je zou dit ook als drukkend kunnen omschrijven.
   In het overgrote meerendeel is er sprake van spierspanning, met zekerheid kunnen we het pas zeggen nadat we het ter plaatse onderzocht hebben. Dus plan online even een afspraak in zou ik zeggen.

 2. Ik heb een revisie heupoperatie rechts gehad in mei vorige jaar. De pijn in mijn rechter zij is gekomen toen ik na 4 maanden zonder krukken mocht lopen. Deze pijn zit achter in mijn rechter zij boven bekken en ik heb dan ook pijn rechts boven mijn knie voor, als ik sta of loop. Ik heb tot en met december fysio gehad maar mijn fysiotherapeut in ons dorp weet niet hoe dit komt ik krijg het ook niet weg met zijn oefeningen weg. Geen pijn aan heup. Echt alleen zij en boven voorkant knie. Volgens huisarts is er niets mis met mijn nieren of lever.
  Het vervelende is dat ik in de buurt van Breda woon en Zwolle te ver weg is. Is er ook een fysiotherapeut in de buurt van Breda die jullie therapie kan toepassen of hebben jullie misschien goede oefeningen voor mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven