Home » Pijnklachten
Pijnklachten
Pijnklachten in het lichaam kan zich op allerlei plekken bevinden. Waar zit bij jou de pijn? Hieronder vind je de pijngebieden die wij vaak tegenkomen. Klik door voor meer informatie. Waarschijnlijk vind je herkenning in de onderstaande pijngebieden. Is dat niet het geval, dan kun je ook altijd even contact opnemen.

Waar kunnen we je mee helpen?
Klik hier op het lichaamsdeel waarin jouw klachten zich bevinden. Hopelijk vind je hierdoor herkenning van jouw pijnklachten. Zo niet dan kun je ook altijd contact opnemen.
Meest voorkomende pijnklachten per regio
Je vindt hier per categorie de meest voorkomende aandoeningen/klachtenbeelden in de betreffende regio. Daarnaast kom je meer te weten over de oorzaak van de pijnklachten, wat er aan gedaan kan worden en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen. Wij hanteren een andere methodiek dan je waarschijnlijk gewend bent van fysiotherapie. Het heet de TAPA methode. Deze behandelwijze kenmerkt zich in een praktische logische uitleg van de klachten en een daarbij passende treffende behandeling. Je merkt al snel dat de “juiste plek” gevonden wordt, die bekende pijnplek waar je al een tijd last van hebt. Al na een eerste of tweede behandeling is er over het algemeen een merkbaar effect te voelen.
Pijnklachten in meerdere regio's
Er is bijna nooit sprake van één enkele spier, of zelfs één enkele regio waar zich spanning opbouwt. Over het algemeen zien we dat pijnklachten voortkomen uit spierspanning en dat het een algeheel probleem is door het hele lichaam heen. Het kan zo zijn dat er bijvoorbeeld pijnklachten bestaan in de nekregio en niet in de onderrug, maar toch zien we dan vaak dat de gehele rug spanning meedraagt. Soms is dan voorkomen handiger dan genezen.
Ben je een fibromyalgie patiënt of heb je spierreuma of heb je om andere reden in je hele lijf pijnklachten? Dat is dus helemaal niet raar. Het kan ook zijn dat de pijnklachten eerst zijn begonnen in de heup en toen zijn uitgebreid naar het been en de onderrug. Dat is heel normaal en volkomen logisch.
Pijnbestrijding
Om de pijn effectief te bestrijden is het van belang te weten waar de pijn vandaan komt. Wat probeert de pijn te vertellen? In onze ervaring is dat vrijwel altijd dat er spierstructuren “vast” zitten. Dat betekent dat de spieren overbelast zijn en als het ware in staking zijn gegaan. Spiervezels die normaal kunnen aanspannen en ontspannen staan nu voortdurend op standje gespannen. Deze spanning is heel erg goed tegen te gaan door de spieren specifiek te behandelen en los te maken. Daarnaast kan het van belang zijn, zeker bij terugkerende klachten, dat we nagaan waar de spanning eigenlijk vandaan komt.
Het onderliggend probleem (vaak mentaal van aard) tackelen hoeft niet iets zwaars en moeilijks te zijn. Het is een kwestie van omdenken waar wij je graag mee helpen. Eén van onze bekende uitspraken is: als je hard bent voor jezelf worden de spieren ook hard. Als je zacht bent voor jezelf worden de spieren zacht.
Spierspanning, een blinde vlek in de zorg
Wij maken het haast dagelijks mee dat men met een diagnose bij ons komt waar niets aan gedaan kon worden door ziekenhuis en andere (fysio)therapeuten. Dat zit ‘m vaak in de diagnosestelling: meestal wordt spierspanning niet gezien als de oorzaak van de pijnklachten. Er wordt dan bijvoorbeeld een scan gedaan van de gewrichten waarbij dan slijtage wordt gevonden. Te gemakkelijk wordt de pijn dan daar aan verbonden. Het kan ook zijn dat er niets wordt gevonden en dan heeft men bijvoorbeeld aspecifieke rugklachten. Dit is eigenlijk gewoon een term voor rugklachten waarbij die professional niet weet waar het vandaan komt.
Als wel de diagnose spierspanning gegeven wordt dan is er vaak geen kunde om men hier uit te helpen. De spieren worden niet adequaat behandeld. Bovendien wordt er op zeer oppervlakkig niveau gekeken naar het voorkomen van spierspanning. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen. Hoe goed dat soort oefeningen ook kunnen zijn. Er is een reden dat we oppervlakkig ademhalen en dat los je niet op met een oefening.
Wanneer men bij ons ontdekt dat het “maar spieren zijn” geeft dat vaak al een onmiddellijke opluchting en ontspanning. Dit werkt tevens mee in het herstel.