Het is erg vervelend als je ’s nachts wakker gehouden wordt door pijnklachten. Soms is de pijn erg heftig, het schiet bijvoorbeeld in de kramp. Vaak is het ook gewoon zeurend aanwezig en houdt het je uit je slaap. Wanneer je niet goed kan uitrusten ’s nachts is dat een directe domper op je levenskwaliteit. Je hebt dan weinig energie en daardoor minder zin om dingen te ondernemen. Je wil natuurlijk graag weten waar deze pijn vandaan komt en nog belangrijker: hoe kom ik er van af!? Daar ga ik je antwoord op geven in dit artikel. Hopelijk weet je dan aan het einde van dit artikel wat je kunt doen aan pijnlijke onderbenen ’s nachts.
Pijnlijke onderbenen ’s nachts
Niet alleen het onderbeen, maar ook het bovenbeen en de heup spelen vaak mee. Alsof het hele been in opstand is gekomen, terwijl het andere been vaak nog wel prima functioneert of nu ook begint met dezelfde klachten. Deze zeurende pijn in het been en de heup gaan vaak samen met pijn in het onderbeen en de voet. Niet alleen bij het gebruik van het been, maar ook pijn in het been bij rust komt voor. Omdat de kracht in het been vaak ook verminderd is kun je al snel denken aan een zenuwprobleem. Of is het iets met de vaten? Je weet het niet meer en er woedt een onderbuikgevoel dat er iets mis is met je been. Waar komt de nachtelijke pijn in dat been vandaan?
Waar komt de pijn vandaan?
Dit is een belangrijke eerste vraag. Immers, pas als we weten wat het probleem is kunnen we een passende oplossing toepassen. Wat is er mis met het onderbeen? Wij zien deze klachten dagelijks en zien eenzelfde oorzaak van de klachten bij 99% van de gevallen. Deze oorzaak is hypertonie van de musculatuur in het onderbeen, dat wil zeggen dat de spieren op spanning staan. Spieren kunnen aanspannen en ontspannen. Bij hypertonie is de spier zonder dat je ‘m aanspant toch gespannen. Hoe is dat zo gebeurt? Dat komt meestal voornamelijk doordat de spier vaak onbewust en niet-functioneel door jou is aangespannen. Een bekend voorbeeld van dit fenomeen is het last hebben van je nek als je net klaar bent met (ik noem maar wat) de belastingaangifte. De spieren zijn dan gespannen omdat je de schouders langere tijd hebt opgetrokken.
Soms is het ook een combinatie van onbewust aanspannen met een zware belasting of het hebben gemaakt van een rare beweging. Deze laatste twee zijn dan vaak een trigger geweest voor de pijnklachten. Vanaf dat moment kreeg je er echt last van. Daarvoor was (in de meeste gevallen) de spanning ook al aanwezig, maar viel deze nog niet op. Voor meer informatie over de oorzaak van pijnklachten en hypertonie kun je dit artikel lezen: ‘Waar komt de pijn vandaan?‘.
Wat kun je doen aan pijnlijke onderbenen ’s nachts?
De vraag luidt dus eigenlijk: wat te doen aan gespannen spieren? De spieren moeten worden losgemaakt en tevens worden losgelaten. Dat eerste is iets waar wij dagelijks mee bezig zijn en waar we erg goede resultaten in zien. Dat tweede is iets waar je je in eerste instantie niet druk over hoeft te maken. Meestal gaan de klachten met mooie stappen vooruit door ze simpelweg los te maken. Wij spelen vanaf het allereerste begin al stiekem in op dat tweede onderdeel zonder dat je het doorhebt. Mochten de klachten terugkomen of is er geen verbetering ondanks dat het heel duidelijk is dat de spieren de pijn veroorzaken, dan komt meer nadruk te liggen op het loslaten van de spieren door jouzelf. Dit komt echter maar zeer weinig voor, en als het voorkomt hebben we daar ook weer oplossingen voor, al kan de behandelepisode dan wel iets langer duren. Als dit verhaal nog niet helemaal duidelijk is, lees dan vooral even door wat onze TAPA methode inhoudt.
Is het echt spierspanning?
Zoals genoemd is het bij pijnlijke onderbenen ’s nachts een kwestie van spanning op de spieren. Dit kun je zelf testen door simpelweg de pijnlijke plek in te drukken. Geeft dit de bekende pijn dan is het bij jou waarschijnlijk een spierkwestie. Wij kunnen dit nog wat uitvoeriger testen door onze kennis en ervaring waardoor we zekerheid krijgen. Dat jij zekerheid ervaart over de oorzaak van de pijn is voor ons erg belangrijk. Want wanneer je nog twijfelt of de pijn niet stiekem voortkomt uit een hernia o.i.d. dan ga je het been automatisch voorzichtig benaderen. Je houdt het been dan als het ware bij je, je wil ‘m veilig houden. Dit is fataal voor spierspanning. Je spant het been dan voortdurend aan en de spieren, die wellicht net door ons losgemaakt zijn, bevriezen weer net zo snel.
Andere diagnoses (MRI, röntgen)
Je kunt je in deze lijn van gedachte ook voorstellen dat wij niet echt blij worden van een röntgen of MRI waarop schade of vernauwing aan de wervel te zien is. Tenzij dit de klacht veroorzaakt natuurlijk. Maar als het duidelijk is dat de pijn door spierspanning komt, dan kan zo’n foto alleen maar twijfel zaaien en zo juist voor spierspanning zorgen. Er lopen namelijk heel veel mensen rond met behoorlijke problemen aan hun gewrichten en wervelkolom zonder ergens last van te hebben. Maar krijg je ergens last van, en worden er foto’s genomen, dan wordt de klacht meestal te snel gekoppeld aan de zichtbare schade. Ditzelfde principe geldt ook bij diagnoses van andere fysio’s of artsen die suggereren dat er iets mis is met zenuwen, je houding of wat dan ook. Door deze diagnoses gaan we ons lichaam beschermen, veilig houden en dus aanspannen (zelfs in rust). Hierdoor worden de klachten alleen maar erger.
Misschien volg je dit laatste niet helemaal, dat is geen probleem. Dit is voor de ‘die hards’ die wat meer diepgaande informatie zoeken. Kom gewoon langs en wij fixen je pijnklacht. Je kunt je afspraak online inplannen. Als je nog vragen hebt kun je gewoon even contact opnemen.