Spierspanning door stress

stress

Spierspanning kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan houdingsproblematiek, te veel en te zwaar gebruik of zelfs een ziekte. Maar in 99% van de gevallen speelt de factor stress veruit de grootste rol. Door stress wordt de spier veelvuldig steeds een klein beetje aangespannen. Een bekend voorbeeld is het optrekken van de schouders. We hebben het niet eens door dat we het doen.

Wat is stress?

Van Dale zegt: ‘aanhoudende geestelijke druk; spanning‘.
Er lijkt een misvatting te bestaan dat stress slechts het gevoel is wat we kennen van vroeger toen je nog snel even moest leren voor die toets op school. Of het ’s ochtends moeten haasten om de kinderen op tijd naar school te krijgen. Maar stress heeft vele gezichten en is een heel breed concept. In essentie is stress het gebrek aan innerlijke rust. Het heeft dan ook alles te maken met het gevoel te hebben dat er druk op je staat. Het missen van vrijheid.

Hoe veroorzaakt stress spierspanning?

Zoals gezegd raakt de spier door stress overbelast. Het drukkende gevoel in de innerlijke mens zet je hele systeem als het ware ‘aan’. Het lichaam krijgt het signaal dat er gevaar dreigt en je spieren gaan aanspannen om paraat te staan. Dit is een goed systeem in een daadwerkelijke noodsituatie. Maar veelal gebeurt dit ook in alledaagse situaties waarin je misschien wel gewoon op de bank zit en slechts in je gedachten zorgen ervaart. De spieren spannen dan lichtelijk aan, dit is geen probleem. Het wordt pas hinderlijk wanneer dit teveel gebeurt. Dan kunnen de spieren hierdoor overbelast en gespannen raken. Het is dan alsof de spieren in staking gaan. Het lichaam geeft een pijnsignaal om te zeggen dat er iets niet helemaal goed gaat hier. Feitelijk zijn veel spiervezels dan aangespannen zonder dat je ze zelfs aanspant. Passieve spierspanning zou je kunnen zeggen.

Wat is de oplossing?

In eerste instantie is het belangrijk om de betreffende spier te behandelen. Bij TAPA doen we dat door de spier los te maken met verschillende technieken. We gebruiken hierbij ook hulpmiddelen zoals een houtje en de massagegun. In tweede instantie is het belangrijk om de oorzaak van de spierspanning te tackelen.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je zo zat bent van die pijn die je dagelijks voelt dat je stress hebt over de pijnklachten. De stress over de pijnklachten zorgt voor spanning in de spieren en die spanning geeft weer meer pijn. Deze neerwaartse spiraal zien we vaak bij mensen met chronische pijn. Dit is een veelvoorkomend voorbeeld, maar er zijn talloze andere oorzaken van spierspanning. Als het immers over stress gaat, gaat het immers over de psychologie van de mens en die is niet altijd even makkelijk te doorzien.

Rust

Wat we nodig hebben is rust. Rust aan de binnenkant. De druk eraf.
Bij TAPA hebben we in de loop der jaren mooie inzichten opgedaan die we dagelijks gebruiken om mensen uit hun stress te krijgen. Bekijk deze artikelen om meer inzicht te krijgen over rust.

Deel deze blog met je vrienden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven