Home » TAPA methode
TAPA methode
De TAPA methode is fysiotherapie, maar redeneert net even anders dan de fysiotherapeut. Deze pagina vertelt je over hoe de TAPA methode werkt. Daarbij staan we stil bij de verschillende onderdelen:
Pijnvrij leven
Vrijheid van pijnklachten. Dat is de missie van the anti pain army, TAPA in het kort.
Laat je niet weerhouden door eerdere diagnoses zoals artrose, zenuwpijn, scoliose, fibromyalgie, dysplasie of wat dan ook. Wij behandelen met zeer grote regelmaat mensen met zulke diagnoses bij wie de behandeling gewoon goed aanslaat. Durf dus met ons een beetje out of the box te denken. Bij twijfel kun je gewoon even mailen of bellen.
Dit is
hoe het werkt
Volgens de TAPA methode zijn pijnklachten in het lichaam vrijwel altijd het gevolg van één of meerdere gespannen spieren. Deze spieren kunnen zelf het pijnsignaal veroorzaken maar ook andere structuren onder druk zetten die vervolgens pijn gaan doen. De hypothese van pijn door hypertonie (te hoge spanning) combineren we met een zeer effectieve behandeling van deze hypertone spieren.
De TAPA methode is bijzonder doeltreffend gebleken bij veel uiteenlopende klachtenbeelden. De TAPA methode kun je uiteenzetten in de onderdelen Diagnostiek, Behandeling en Behandeling onderliggend.
01.
Diagnostiek
Voorafgaand aan iedere behandeling hoort een propere diagnose. Een juiste diagnose is een voorbode voor een goed behandelresultaat. De TAPA methode start vanuit de hypothese dat de pijnklachten voortkomen uit hypertonie van de spieren. Het is in feite de meest simpele manier van denken. We onderzoeken tijdens de diagnose of dit ook werkelijk het geval is en dat is het bijna altijd. Ook bij eerder afgegeven diagnoses door andere therapeuten of artsen. Denk bijvoorbeeld aan artrose, zenuwbeklemming of sensitisatie in het brein. Deze andere diagnoses worden vaak onterecht aan de pijn gekoppeld. Zo kan er wel degelijk sprake zijn van artrose in de nek, maar wordt de pijn veroorzaakt door gespannen spieren.
Intake gesprek
De TAPA methode start met een kort intake gesprek waarin we kennismaken en de klacht onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan de locatie, het verloop en de ernst van de pijnklacht. Daarnaast vragen we rode vlaggen uit en het perspectief van de cliënt op zijn/haar eigen klacht. Het diagnostisch proces loopt ook door in de behandeling dus hoeft dit gesprek niet lang te duren. Deze onderdelen staan niet los van elkaar.Wat wordt er van jou als cliënt verwacht? Niet zoveel, beantwoord een paar korte vragen en wijs dan in de richting waar je pijn hebt. Jaren ervaring en anatomische kennis stellen ons in staat al snel letterlijk de vinger op de zere plek te leggen.
02.
TAPA methode: behandeling
Nu we weten wat de oorzaak van de pijn is kunnen we aan de slag! In bijna alle gevallen is er sprake van een gespannen spier. Deze behandelen we specifiek en daarbij houden we goed contact met jou. Jij weet immers het beste waar je last van hebt en of we de juiste plek te pakken hebben.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Hoe de behandeling er precies uit ziet ligt er net aan welke spier het is en hoe heftig de klachten zijn. De behandeling is dus altijd volledig op de cliënt afgestemd. De betreffende spier behandelen we middels technieken met de handen, een massagehoutje en de Theragun (een trilapparaat). De therapeut blijft hierbij ten alle tijde in contact met de cliënt en legt waar nodig uit wat er gebeurt.
Na de behandeling
Meestal is er na de behandeling meteen een merkbaar aangenaam verschil. Afhankelijk van de (in overleg) gekozen intensiteit van de behandeling is er vaak ook napijn, een beurs gevoel. Daarbij is het zelfs mogelijk dat er blauwvorming ontstaat. Dit kan wat vervelend zijn, maar de meeste mensen vinden dit helemaal geen probleem, zolang de klacht maar verminderd. Ook hierin passen wij ons zeker aan op jouw wensen. Het is echter niet altijd volledig te voorspellen omdat ieder lichaam weer anders is.
03.
Behandeling onderliggend
De spierspanning ontstaat niet zomaar. Spierspanning die niet door een trauma (medische term voor ongeluk/val) of ziekte veroorzaakt is heeft vaak overbelasting als oorzaak. Overbelaste spieren ontstaan door overmatig aanspannen. Dat gebeurt meestal op heel subtiele wijze. Een lichte onbewuste aanspanning van de spieren gedurende een langere periode. Overdag, maar zelfs ook in onze slaap. Maar waarom doen we dit? De behandeling onderliggend is bij de meeste mensen een belangrijk onderdeel. Want wanneer de angel van het probleem nog volop aanwezig is, dan is het dweilen met de kraan open. Bij mensen met langdurige klachten kan het betekenen dat herstel niet echt doorbreekt en in de lichtere gevallen kan het betekenen dat de klachten snel weer opspelen.
Waarom spannen spieren onbewust aan?
In het kort zou je kunnen zeggen dat we op die momenten ‘aan’ staan. Bijvoorbeeld door een dreigende situatie, maar het kan ook zijn vanuit passie. Het is helemaal niet verkeerd om ‘aan’ te staan, maar op tijd weer ‘uit’ gaan is ook belangrijk. Wat kan zorgen voor teveel ‘aan’ staan? Dit is voor iedereen net weer even anders. Hier volgen een aantal veel voorkomende redenen.
Wanneer je pijn hebt in je lichaam en daarbij onzekerheid voelt over waar de pijn vandaan komt is het logisch dat je het pijnlijke gedeelte wil beschermen. Dit doe je door de spieren voortdurend een beetje aan te spannen. Ze staan paraat, want denkt het lichaam intuïtief: stel je voor dat er iets nog verder beschadigd. Je kan zo onbewust je eigen pijn in stand houden of zelfs erger maken. Ook enge diagnoses kunnen zo bijdragen aan het in standhouden en verergeren van pijnklachten.
Stress is een heel breed concept. Je kunt over van alles spanning ervaren, maar voor de hand liggend is frustratie over de pijnklacht waar je last van hebt. De stress zorgt ervoor dat we ‘aan’ staan. Je kunt ook stress hebben door een life-event zoals een nieuwe baan, geboorte van een kind of een scheiding.
Deze zit op een wat dieper niveau. Wie ben ik? Ben ik wel oké? Of moet ik beter mijn best doen? In alles wat we doen, denken en zeggen kan deze onzekerheid doorwerken en ons systeem en spieren ‘aan’ zetten. Vaak op zo’n manier dat we het zelf niet eens door hebben. In essentie koppelen we onterecht onze waarde en identiteit aan ons presteren. Je kunt hier meer over lezen in onze kennisbank.
Hoe ziet Behandeling onderliggend eruit?
De Behandeling onderliggend vindt plaats tijdens de behandeling. Zoals je ziet kan de reden van ons ‘aan’ staan erg gecompliceerd zijn. Binnen de TAPA methode proberen we, indien nodig en indien gewenst, licht te werpen op de reden van jouw ‘aan’ staan. Op deze manier is de pijnklacht zo snel mogelijk voorgoed verleden tijd. Dit alles kan zwaar klinken. Dat is het absoluut niet. Het is slechts even omdenken. Het doel is om de last van je schouders af te halen, niet er aan toe te voegen.