Over ons

Wat is het verhaal achter TAPA? Lees hier over onze drive en de oorsprong van de visie.

Even voorstellen

Hoi, ik ben Ruben Homminga, eigenaar van TAPA (The Anti Pain Army). Als fysiotherapeut kwam ik er langzamerhand achter dat vrijwel alle pijnklachten voortkomen uit hypertonie, dat wil zeggen, spierspanning. Dit wordt op de opleiding niet geleerd. Daar ging het meer over mobiliseren van gewrichten, oefeningen doen om sterker te worden of houdingstherapie. De oorzaak van de pijn leek vaak gecompliceerd en onzeker. Nu weet ik dat de oorzaak van pijn meestal niet zo ingewikkeld is, maar dat de oorzaak van de oorzaak dat soms wel kan zijn.

"In het ziekenhuis zeiden ze dat ik met de pijn moest leren leven." Dit soort uitspraken horen we veel. Soms voorafgaand en soms nadat de pijn minder of verdwenen is.

Oorzaak van de pijn

Vrijwel altijd zijn pijnklachten afkomstig van één of meerdere hypertone spieren. Of de pijnklachten net gister zijn begonnen of dat ze al 30 jaar zeurend aanwezig zijn. De hypertone spieren kunnen wij succesvol behandelen zodat de spier ontspanning vind en de pijn verdwijnt. De resultaten zijn over het algemeen erg goed.

Wanneer je weet dat de oorzaak van de pijn spierspanning is, dan wordt de pijn minder intimiderend, minder eng. Alleen deze kennis kan je al vooruit helpen. Immers, de spier wordt vrijer bewogen en minder beschermend aangespannen. Dit resulteert in een betere doorbloeding en minder pijnklachten.

Disclaimer

Ik heb het niet over pijn door een gebroken arm of een overstrekte enkel. Ook heb ik het niet over pijnklachten die door ziektes kunnen ontstaan, ook al worden deze pijnklachten vaak onterecht gekoppeld aan desbetreffend ziektebeeld. Juist wanneer je lijdt aan een ziekte of aandoening heb je alle reden om spierspanning te ontwikkelen. De pijn komt meestal alsnog stiekem voort uit hypertonie(!) Durf samen met ons dus een beetje out of the box te denken.

De oorzaak van de oorzaak

Spieren raken niet zomaar hypertoon. Daar gaat iets aan vooraf. Het is een vorm van overbelasting. Soms omdat de spieren teveel en te zwaar belast worden door werkzaamheden, maar vaker dan dat is het omdat de spieren onbewust en niet-functioneel worden aangespannen. Het heel subtiel omhoog trekken van de schouders tijdens stressvol computerwerk is hiervan een klassiek voorbeeld.

Vaak is het een manier van leven, bepaalde omstandigheden of een bepaalde kijk op de pijnklacht zelf wat er voor kan zorgen dat de pijnklacht niet vanzelf overgaat. Ook hierin kan TAPA je ondersteunen zodat je niet slechts kortstondig, maar ook op lange termijn pijnvrij kunt zijn.

Lees hier de verhalen van anderen!