Heuppijn

Pijnklachten in de heupregio komen na rug- en nekklachten het meeste voor. Heuppijn is vaak zeurend aanwezig bij activiteiten als lang staan of zitten, wandelen, autorijden en op de heup liggen. Het is erg frustrerend en beperkend voor het dagelijks leven. Om deze klachten op te lossen moet eerst een antwoord komen op de vraag waar deze pijn vandaan komt.

Diagnose huisarts en andere professionals

Heuppijn wordt veelal gekoppeld aan termen als artrose, ischias, hernia, radiculopathie of bekkeninstabiliteit. De pijn in de heup komt volgens veel therapeuten doordat er in de rug iets niet goed zit. De oplossing is het mobiliseren en manipuleren van de rug en het heupgewricht, oefeningen doen en aan je houding werken. Ook worden er heel wat spuiten gezet en zelfs geheel nieuwe heupgewrichten geplaatst vanwege heuppijn. Vaak geven deze oplossingen niet echt het gewenste resultaat, al kan een nieuwe heup wel veel verbetering geven.

Kan heuppijn helemaal verdwijnen?

Heuppijn kan zeker helemaal verdwijnen. Daar zijn geen oefeningen of manipulaties van gewrichten voor nodig. Zelfs bij artrose hoeft er waarschijnlijk niet een nieuwe heup geplaatst te worden. De oorzaak van heuppijn is namelijk meestal anders dan wat de professionals zeggen.

Diagnose van heuppijn bij TAPA

Wij spreken geen diagnoses tegen. Er kan best sprake zijn van een hernia of artrose in de heup. Maar wij zien desondanks deze diagnoses goede effecten door uit te gaan van de hypothese van heuppijn door spierspanning in de bilspieren. Bij een adequate behandeling van deze spieren voelen mensen met de meest uiteenlopende diagnoses verbetering van de klachten. Tijdens het onderzoek zoeken wij de bekende pijn op om te onderzoeken of de heuppijn voortkomt uit spierspanning. De spanning komt vrijwel nooit uit de rug, maar uit de spieren waar de pijn zich bevind.

Behandeling heupspieren

Om tot een pijnvrij resultaat te komen behandelen wij de heupspieren middels de TAPA methode. Deze methode is gericht op herstel van soepelheid van de spieren zodat de pijnprikkel minder wordt. Ook wordt hierbij gelet op het voorkomen van nieuwe spanning zodat herstel doorzet en de pijn ook minder snel terugkomt. Bij het opstaan van de behandelbank voelt het overgrote deel meteen dat de heup lichter aanvoelt. Na de eerste behandeling is de bekende pijn meestal meteen al minder.

Chronische heuppijn

Als de heuppijn al jaren bestaat betekent dat slechts dat de pijn nooit op de juiste wijze behandeld is of dat er simpelweg niets aan te doen is. Voordat je tot die laatste conclusie komt is het belangrijk om door ons te laten onderzoeken of de pijn niet simpelweg afkomstig is uit spierspanning. Dit klinkt misschien raar, want waarom zou een neuroloog of andere fysiotherapeut die spierspanning niet hebben geconstateerd. Maar ik zeg het omdat we dit scenario erg veel tegenkomen. Als de pijn wisselend aanwezig is, dan is dat extra aanwijzing dat de pijn afkomstig is uit spierspanning. De effecten van de TAPA methode zijn ook bij langer durende heuppijn verassend positief.

Afspraak bij TAPA

Je kunt bij ons online je afspraak inplannen.
Voor meer informatie over heuppijn bezoek je onze kennisbank over de heup.
Je kan ook contact met ons opnemen voor verdere vragen.

Scroll naar boven