zenuwpijn

Zenuwpijn, ook wel neuropathische pijn genoemd, komt door beschadigde of abnormaal functionerende zenuwen. Het is een veelvoorkomende vorm van chronische pijn die miljoenen mensen wereldwijd treft. Zenuwpijn wordt gekenmerkt door een breed scala aan symptomen, die vaak worden beschreven als stekend, brandend, tintelend of elektrisch. Symptomen van échte zenuwpijn zijn gevoelloosheid, zwakte of een veranderde gevoeligheid van de huid. Ik zeg ‘échte’ omdat zenuwpijn vaak een andere oorzaak heeft dan een gebrek aan een zenuw. In dit artikel wil ik zichtbaar maken dat niet alle symptomen die bij zenuwpijn horen altijd zenuwpijn zijn.

De functie van zenuwen in ons lichaam

Het zenuwstelsel is een netwerk van zenuwen door ons hele lijf heen. De functie van dit stelsel is het overdragen van informatie. Dat overdragen gaat minder goed als er iets mis is met de zenuw. Als de zenuw beschadigd is of om andere reden niet goed werkt zullen informatiepakketjes niet of minder goed overkomen. Heel simpel gezegd kan het hoofd dan minder goed tegen de arm zeggen dat deze zich moet buigen. Je hebt dan krachtsverlies. En andersom zal de arm minder goed tegen het hoofd kunnen communiceren dat er bijvoorbeeld een wesp op zit. Je hebt dan gevoelsverlies. Er zijn aandoeningen/beschadigingen die de functie van de zenuw beperken. Denk simpelweg aan het doorsnijden van een zenuw. Deze zal geen informatie meer kunnen overbrengen. Een ander voorbeeld is de ziekte Multiple Sclerose(MS), dat beschadigd de myeline schede van de zenuwen waardoor signalen ook minder goed overkomen. Alsof je een slechte internetkabel hebt waardoor het internet traag is.

Wat is zenuwpijn en wat is geen zenuwpijn?

Iedereen heeft weleens zijn telefoonbotje gestoten. De binnenkant van de elleboog gaat flink tintelen en doet pijn. Dat is een pure vorm van zenuwpijn. De nervus ulnaris, die daar oppervlakkig onder de huid zit krijgt een tik en laat van zich horen. Het probleem bij zenuwpijn is dat het aardig wat overeenkomsten heeft met pijn in de spieren door hypertonie (spierspanning). Aangezien hypertonie een ondergesneeuwde diagnose is in de huidige medische wereld wordt de term zenuwpijn er al snel op geplakt. Het onderscheid tussen échte zenuwpijn en pijn door hypertonie wordt niet gemaakt.

Krachtsverlies

Verminderde kracht in een bepaalde beweging kan te maken hebben met zenuwproblematiek, maar dat is vrij zeldzaam. De kans is veel groter dat dit door spanning in de spieren komt. De spier is gespannen en heeft minder functie, minder kracht. Het voelt zwaar en pijnlijk aan. Krachtsverlies door spierspanning is gemakkelijk te testen door de spanning op de spieren te voelen. Dit gebeurt echter bar weinig.

Stekende pijn

Zenuwpijn kan stekend voelen, maar wederom kan hypertonie ook heel erg stekend voelen. Na jaren ervaring weet ik dat iedere spier net weer een ander pijngevoel heeft. Sommige spieren kunnen zo stekend zijn dat je haast denkt dat het een zenuw is.

Doof gevoel

We kennen allemaal de gevoelloze arm bij het wakker worden. Er is dan een zenuw of bloedvat bekneld geweest waardoor het gevoel tijdelijk deels of volledig weg is. Als dit gevoel standaard weg of minder is kan dat duiden op een zenuwbeschadiging. Echter, je voelt ‘m al aankomen, kan dit ook gewoon te maken hebben met hypertonie. Op basis van jaren ervaring weet ik dat zelfs wanneer neurologen er het stickertje zenuwaandoening op hebben geplakt, er d.m.v. behandeling van de spieren vrijwel altijd verbetering mogelijk is. Een gespannen spier kan namelijk ook structuren zoals zenuwen en bloedvaten beklemmen waardoor het anders gevoeld wordt in je brein.

Wat te doen tegen zenuwpijn?

Als het écht zenuwpijn is kunnen wij je niet helpen en kun je beter naar een neuroloog gaan. Echter, wij hebben inmiddels zo vaak mensen goed kunnen helpen met “zenuwpijn” dat we inmiddels met vrij grote zekerheid durven te roepen dat we zenuwpijn zeer goed kunnen behandelen! Dit vanwege de eerder genoemde kwestie dat zenuwpijn vrijwel altijd stiekem hypertonie is. En hypertonie, daar zijn wij in gespecialiseerd! De twee kunnen ook nog met elkaar te maken hebben. Een gespannen spier kan andere structuren zoals zenuwen onder druk zetten waardoor de zenuw geïrriteerd kan raken. Echter, dit zijn theorieën die wij nooit bevestigd zien in onze diagnoses. De pijn die men ervaart komt vrijwel altijd rechtstreeks uit een spier waar jan en alleman die geen zenuwpijn heeft ook last van heeft.

Hoe weet ik of ik wel echt zenuwpijn heb?

Zenuwpijn is niet altijd even makkelijk te meten. Hypertonie is dat gelukkig wel. Althans, wij kunnen dat goed. Bij een andere therapeut kunnen wij dat niet garanderen. Zoals eerder al gezegd wordt hypertonie vaak niet gezien als serieuze diagnose. Ben je een echte doe-het-zelver dan zou je het pijnlijke gebied eens kunnen indrukken (indien nodig flink indrukken) en kijken of je de bekende pijn voelt. Als de bekende pijn gevoelt wordt is het haast zeker dat je geen zenuwpijn hebt maar slechts last van de spieren. In onze ervaring is het echt bijna altijd hypertonie en daar is erg veel aan te doen middels de TAPA methode.

Deel deze blog met je vrienden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven