Pijn in elleboog komt door de onderarmspieren

pijn in elleboog

Pijn in de elleboog is een klacht die veel voorkomt. Na onderzoek kunnen er een tal van namen aan worden gegeven, zoals een tenniselleboog, golfersarm, RSI, artrose, slijmbeursontsteking, peesontsteking en noem maar op. En dat is vreemd, want de oorzaak van pijn in de elleboog is vrijwel altijd hetzelfde, namelijk spierspanning in de onderarm. Bij TAPA hebben we jaren ervaring met deze klacht en inmiddels erg goede behandelresultaten.

Het ontstaan van pijn in de elleboog

Pijn in de elleboog is vrijwel altijd te herleiden naar verharde gespannen spieren. Gespannen spieren die bij indrukken de herkenbare pijn geven. Pijn in de elleboog is dan het directe gevolg van spierspanning in de onderarm. Wanneer de locatie van de pijn zich op de aanhechtingsplek van de spieren bevindt komt de pijn indirect door spierspanning. De gespannen spier is qua lengte korter en levert daardoor een voortdurende trek op deze aanhechting. Hierdoor ontstaat er op de aanhechting na verloop van tijd een probleem. Dit kan zich uiten in een ontsteking waarbij het rood en warm wordt na veel gebruik van de arm. De oplossing zit ‘m in beide gevallen in het behandelen van de spier zodat deze minder gespannen wordt.

Hoe ontstaat de spierspanning in de onderarm?

Spierspanning is in bijna alle gevallen simpelweg het gevolg van overbelasting van de spier. Hoe gebeurt dat? Het kan houdingsproblematiek zijn, bijvoorbeeld ’s nachts je hoofd te rusten leggen op een gebogen pols. Het kan ook te maken hebben met te veel en te zwaar gebruik. Maar veel vaker nog is er sprake van veelvoudig onbewust aanspannen van de spieren door stress.

Pijn in de elleboog effectief behandelen

Om pijn in de elleboog effectief te behandelen moeten de spieren van de onderarm losgemaakt worden. Deze spieren zijn het meest betrokken bij pijn in de elleboog. Het is verstandig ook meteen andere omliggende spieren te behandelen. Hiermee haal je de spierspanning uit de spieren en daarmee ook de pijnklacht. Zoals eerder al genoemd haal je zo ook de spanning van de aanhechtingen en zullen de pezen dus ook verlost worden van de voortdurende trek die erop kwam. Op directe wijze en indirecte wijze wordt zo het probleem verholpen. Het bloed kan dan weer vrijuit door de spier bewegen en ruimt de spanning op waardoor de pijn zal afnemen. Rekken en oefeningen doen heeft vergeleken met een juiste behandeling van de spier maar weinig effect op de spierspanning.

Hoe voorkom je terugkeer van klachten?

De spieren raken niet zomaar gespannen, dat heeft een logische oorzaak. Daar hebben we het zojuist over gehad. Het is met name bij terugkerende klachten verstandig na te denken over het tackelen van die oorzaak. Wat dat precies inhoudt is voor iedereen weer anders. Wij zijn hierin getraind en helpen je de wortel van het probleem op te lossen. Je kan bijvoorbeeld denken aan het doorbreken van bepaalde patronen in je leven. Dit kan moeilijk en zwaar klinken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bij TAPA is het nooit de bedoeling dat er een extra steen in je rugzak komt, maar dat er juist stenen uit worden gehaald. Je gaat je mentaal lichter voelen en het lichaam volgt daar ook in.

Deel deze blog met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *