De oorzaak van pijn in de benen

pijn in benen

Pijn in de benen kan een vervelende kwaal. De benen voelen naast de pijn vaak zwaar en vermoeid aan. Hierdoor heb je minder zin in de dagelijkse dingen. Het plezier in het leven wordt hierdoor behoorlijk beperkt. Tijd om dit op te lossen dus! Ook bij restless legs en andere diagnoses zijn de resultaten vaak goed met de TAPA methode. In dit artikel gaan we dieper in over de oorzaak van pijn in de benen.

Oorzaak van pijn in de benen

Er kan bij de oorzaak van pijn in de benen gedacht worden aan gewrichten, pezen, spataderen en oedeemvorming, maar veruit de meest voorkomende oorzaak is spierspanning. Bovendien kan spierspanning de voorheen genoemde aandoeningen veroorzaken. Spierspanning komt wanneer de spieren in de benen overbelast zijn. Die overbelasting kan het gevolg zijn van onbewust en niet functioneel aanspannen van de spieren. Dit gebeurt vaak wanneer we stress hebben. Lees er meer over in dit artikel: Spierspanning door stress. De overbelasting kan ook andere oorzaken hebben zoals angst voor bewegen en daardoor voortdurend aanspannen uit veiligheid.

Is de oorzaak van pijn in de benen een spierprobleem?

Ja dat is het vrijwel altijd. Het behandelen middels de TAPA methode en zo afrekenen met de spierspanning geeft goede resultaten. We checken of de pijn daadwerkelijk uit de spieren afkomstig is door de bekende pijn op te zoeken. Vervolgens behandelen we de spier en is er meestal meteen een merkbaar effect. De behandeling werkt ook goed wanneer er geen sprake is van pijn, maar meer tintelingen of ander afwijkend gevoel in de benen zoals bij restless legs.

Hoe ziet de behandeling er uit?

Nadat we hebben geconstateerd welke spier(en) de oorzaak van pijn in de benen zijn kunnen we aan de slag. De bovenbeenspieren lenen zich uitstekend voor het gebruik van de Theragun, een trilapparaat dat de boel mooi losschudt. Vervolgens kunnen we nog specifieker te werk gaan met de handen om juist dat ene plekje los te krijgen waar het om gaat. De juiste spier weten te vinden en een geschikte/effectieve intensiteit zijn hierbij essentieel. Naast de directe spierbehandeling behandelen we de spier ook indirect door je inzicht te geven in hoe je het best met de klachten kunt omgaan. Zo voegt ‘voorzichtig doen’ met de benen juist toe aan de spanning in de spieren.

Hoe voorkom je dat klachten terugkomen?

In het voorkomen van klachten is het belangrijk dat er inzicht komt over hoe de klachten tot stand komen. Kun je de wortel van het probleem wegnemen dan komt het onkruid metaforisch gesproken minder snel op. Wij helpen je hierbij. Als je er nu al van overtuigd bent dat stress een grote rol speelt kun je alvast deze artikelen lezen in onze kennisbank.

Deel deze blog met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *