Rust vinden

rust vinden

Rust, ontspanning, loslaten, vrede, balans en dat soort termen. Hoe doe je het? Hoe krijg je dat? Dat is een vraag die vaak op mij afgevuurd wordt.

En het antwoord? Dat is toch meditatie? Of minder werken? Of beter je grenzen aangeven? Of is het beter voor jezelf zorgen, wandelen, positief denken, meer met vrienden afspreken, minder op je mobiel, de lat niet te hoog leggen, meer sporten, minder netflixen, gezonder eten, op tijd naar bed, je gevoelens communiceren. bla bla bla, had ik al genoemd dat je naar een lifecoach moet gaan?

Juist… oké, dankjewel. En hoe doe ik al die dingen? Ik ben namelijk best wel moe, vandaar ook de behoefte aan rust en ontspanning.

De oplossingen die zouden moeten leiden tot ontspanning zijn vaak mooie activiteiten en voornemens die helemaal niet verkeerd zijn op zich. Toch leiden ze in veel gevallen niet tot ontspanning. Als dit voor jou ook herkenbaar is dan ben je rijp voor deze blog. Zo niet, probeer dan eerst de “praktische tips”, kom er achter dat ze niet écht ontspanning geven, wordt een derde keer burn-out en kom dan hier terug.

Waarom staat deze blog op deze website?

Het gaat hier toch over pijnbestrijding? Waarom ga je dan psycholoogje spelen? Doe niet zo zweverig. Dit is een kritische vraag die ik je hoor stellen, ook al heeft niemand mij die vraag ooit gesteld. Misschien houden mensen dit wijselijk voor zich. Of misschien is het mijn onzekerheid en angst voor afwijzing. Wie zal het zeggen. Maakt ook niet zoveel uit.

Rust vinden is belangrijk in het bestrijden van pijnklachten die gerelateerd zijn aan spierspanning. En bijna alle pijnklachten zijn gerelateerd aan spierspanning. Daar kwam ik toevallig achter als een fysiotherapeut die een beetje out of the box durft te denken. En deze theorie heeft zich inmiddels al jarenlang bewezen in soms haast miraculeuze vooruitgang van pijnklachten.

Rust vinden is niet slechts belangrijk, het is zelfs noodzakelijk voor sommigen om überhaupt vermindering van pijn te gaan ervaren. Voor anderen is het noodzakelijk om blijvend pijnvrij te zijn. Dus. Daarom deze blog hier. Wil je weten waarom rust zo belangrijk is dan moet je even deze blog lezen: Waar komt de pijn vandaan?

Rust vinden, hoe doe je dat?

Een ironische vraag eigenlijk. Hoe ‘doe’ je dat? Rust vinden. Want heeft rust iets te maken met ‘doen’? Nee, we gebruiken het woord ‘rust’ juist om het tegenovergestelde van ‘doen’ te omschrijven. Is het dan eigenlijk niet raar dat we iets zouden moeten ‘doen’ om het ‘doen’ te doen staken.

Een beetje ingewikkeld en filosofisch. Misschien volg je het ook niet helemaal. Kan ook aan mij liggen. Is ook geen probleem. Hopelijk zie je met mij in dat rust vinden niets te maken heeft met iets doen. Maar hoe vind je die rust dan wel? Door niets te doen? Dan verandert er toch ook niet veel?

Goed punt. Er moet inderdaad wel verandering komen.

Er moet iets veranderen!

Ja! Er moet iets veranderen. Ik moet rust krijgen. Ik heb nu geen rust en ik moet het wel krijgen.

Ik mediteer nu niet, en ik moet dat eigenlijk wel doen. Ik geef mijn grenzen niet aan en ik zou dat wel moeten doen. Ik moet meer sporten, en ik doe dat nu niet. Enzovoorts. Ben je te dik en moet je afvallen? Ben je een kansloze werkloze en moet je werk vinden? Ben je al 35 en nog steeds geen vaste relatie? Ik gebruik bewust de rauwe en lelijke woorden die we over onszelf denken.

Voel je de sfeer?

Ik zou anders moeten zijn.
Er moet iets veranderen.

Dit is de sfeer die een rusteloos persoon altijd met zich meedraagt. En ik ken het zelf ook, iedereen kent dit. En wat wordt je daar moe van zeg. En waar heeft een moe persoon behoefte aan? Rust vinden.

Er moet helemaal niets veranderen!

Wat als hetgeen wat moet veranderen het ‘moeten veranderen’ zelf is?

Wat als je ervan overtuigd kon raken dat je een mooi persoon bent te midden van al je sores.
Wat als je ervan overtuigd kon raken dat er van alles mis is met je, maar dat er niks mis is met je?

Wat als deze overtuiging hetgeen is wat rust gaat geven?
Ik spreek uit eigen ervaring en uit werkervaring dat deze overtuiging rust met zich meebrengt. Je stopt dan namelijk met energie geven aan het zouden moeten veranderen, waardoor er bakken met energie overblijft. Eerst om te herstellen, van de min naar de nulgrens. Daarna om een flinke buffer op te bouwen. En dan om daadwerkelijk verandering te brengen, maar ditmaal vanuit een overvloed aan energie. Vergelijk het met het verstandig omgaan met geld.

Het is makkelijk tegen iemand te zeggen: kom tot rust. Maar dat is net als zeggen: wordt blij. Op die tweede zouden we antwoorden: geef me dan iets om blij over te worden. Datzelfde moeten we zeggen bij de eerste. Om tot rust te komen heb je iets nodig wat rust brengt. Het lijkt soms alsof datgene financiële zekerheid is, of een vaste relatie, of een gezond lichaam. Maar ten diepste heb je het nodig om te horen dat je een leukerd bent.

Afmetselen van deze boodschap

Bovenstaande alinea klikt hopelijk bij je. Het kan zijn dat je dit voor het eerst hoort, maar de kans is ook groot dat je het in andere woorden al eens eerder hebt gehoord. Als je toch nog vermoeid bent en rust zoekt dan is de boodschap niet echt blijven plakken. En dat is normaal. Een plant moet ook regelmatig bewaterd worden. Net als kinderen hebben volwassen mensen ook veel knuffels en liefde nodig. Omgeef je met mensen die je water kunnen geven. En geef het zelf ook aan anderen, dat helpt jou ook. Jij staat er dan ook weer bij stil dat het ook voor jou geldt.

Onderschat ook niet het belang van een rigoureuze aanpak. De stem ‘je doet het niet goed, je moet anders zijn’ is luid. Laat de stem ‘je bent perfect, ook al doe je niets’ daarom nog luider zijn. En als je ook daar moe van bent geworden adviseer ik om de “leugenstem” niet meer serieus te nemen. Laat ‘m maar praten, net als dat pestjochie op school wiens pestgedrag gevoed wordt door de reactie van zijn doelwit. En dan komt de stilte. In die stilte hoor je de waarheid. En de rust.

Lees hier het vervolg op deze blog Rust vinden, the next level

Deel deze blog met je vrienden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *